2010 m. rugsėjo 14 d., antradienis

Žiauriai šokoladinis prancūziškas pyragas

Pažiūrėjau, kad nuo paskutinio įrašo parėjo savaitė. Ne todėl, kad nieko negaminau, ar neturiu susikaupusių ir kažkam pažadėtų įdėti receptų, o todėl, kad užpuolė maratonas. Renginiai (gimtadieniai, palydėtuvės, mokslo metų pradžia, vestuvės ir t.t. ir pan.) vijo vienas kitą. Taigi papuolus į renginių renginėlių ir kitokių įvykių maratoną, užpuolė ir maisto gaminimo maratonas. Kaip kai kas įvardijo, "penki tortai per tris dienas". Paskaičiavau, kad buvo gryna tiesa, trys tiramisu, viena pavlova ir dar napoleonas. Su napoleonu truputį paimpovizavau, t.y. pirkau gatavus lakštus ir tik pertepiau sviestiniu kremu su bruknių uogiene. Na taip, buvo daugoka. O ką jau kalbėti apie dukters gimtadienį, kuriam tiesiog privaloma iškepti kažką šokoladinio. Ir netgi, galėjau pati nuspręsti, ką konkrečiai. Taigi, internete ieškojau šokoladinio pyrago recepto, o ne pyrago su kakava.

Prancūziškas šokoladinis pyragas

originalus receptas

150 g (3/4 stiklinės) cukraus pudros,
275 g šokolado,
40g (1/4 stiklinės) miltų,
175 g (3/4 stiklinės) gabalėliais pjaustyto sviesto,
2 šaukšteliai vanilės esencijos,
5 kiaušiniai (atskirti baltymus nuo trynių), žiupsnelis druskos,
cukraus pudros,

plaktos saldžios grietinėlės (patiekti kartu su pyrago gabalėliu)

Originalus aprašymas:
"Orkaitę įkaitiname iki 170 °C temperatūros. 24 cm skersmens torto formą nuimamu dugnu ištepame sviestu ir pabarstome cukrumi. Tris šaukštus cukraus atidedame. Šokoladą, sviestą ir likusį cukrų sudedame į puodą ir ištirpiname ant mažos ugnies. Nukeliame nuo ugnies ir supilame vanilės esenciją, išmaišome ir paliekame atvėsti. Po to į šokolado masę maišydami sudedame vieną po kito kiaušinio trynius, suberiame miltus ir išmaišome. Elektriniu mikseriu išplakame kiaušinių baltymus, padidinę apsisukimų greitį, įberiame druskos, po to – likusį cukrų ir plakame iki standžių putų. 1/3 putų sudedame į šokolado masę ir išplakame, Likusias putas sudedame ir atsargiai išmaišome. Masę atsargiai supilame į formą ir lengvai pabeldžiame, kad neliktų tuščių tarpų. Pyragą kepame 35-40 min. Atvėsusį išimame iš formos, apibarstome cukraus pudra. Tiekiame su plakta grietinėle."

Pavyksta puikiai. Tinka juodas su daug kakavos šokoladas. Abu kartus naudojau skirtingą šokoladą, pavyko puikiai. Irgi abu kartus. Tik grietinėlė vieną kartą sunkiai plakėsi, tai buvo skysta. Kaip alternatyva vaikams tiko ir purškiama grietinėlė. Idealu yra tai, kad pyragas yra greitas, kaip aš vadinu - "tinginio svajonė".





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą