2010 m. gruodžio 25 d., šeštadienis

Lašiša, kepta orkaitėje, dviem būdais

Improvizuotas Kūčių vakaras toli nuo Lietuvos... Kodėl improvizuotas? Nes viskas kitaip. Bet taip, kaip norime patys. Su kūčiukais. Kalėdaičiais. Ir orkaitėje kepta lašiša.

Pirmoji buvo su sviestu ir petrazolėmis, antroji - su grietinėle, grietine, lauro lapais. Ir kas norėjo, galėjo pasigardinti grietinės-česnako-petražolių padažu.

Kadangi lašišos pasirinkimas platus, net tokių pavadinimų nesu girdėjusi, pasidarėme sau šventę ir nusipirkome "laukinės lašišos" (wild caught salmon), t.y. ne tos, kuri auginama fermose, o užaugusios laisvėje ir pagautos žvejų.
Ji kitokia. Tamsesnė. Tamsiai oranžinės, "morkinės" spalvos. Sausesnė. Neriebi (liesa). Kai vasarą Lietuvoje gamtoje kepdavome lašišą ant laužo, tai išbėgdavo daug riebalų, o lašiša būdavo šviesiai oranžinė. Kitokios aš nebuvau mačiusi. Pasakojo draugai ir pažįstami apie norvegišką lašišą, kuri yra ypatingai skani, nes žvejojama laisvėje užaugusi, bet nebuvau ragavusi.

Lašiša su sviestu ir petražolėmis

* pusė lašišos filė gabaliuko
* 100 g sviesto
* didelė sauja smulkiai kapotų petražolių
* druska, pipirai, truputis itališkų prieskonių mišinio

Sviestą išsukau šaukštu su prieskoniais ir petražolėmis. Gautą mišinį sudėjau ant žuvies ir viską gražiai suvyniojau į aliuminio foliją.



Lašiša grietinėlės ir grietinės padaže

* pusė lašišos filė gabaliuko
* 50 ml riebios grietinėlės (apie 36 proc. riebumo)
* 100 ml grietinės
* druska, pipirai, truputis itališkų prieskonių mišinio
* lauro lapeliai
* šlakelis (50 ml) putojančio vyno (cava)

Lašišą padėjau ant aliuminio folijos, pabarsčiau prieskoniais, supyliau grietinėlę, apklojau grietine, sudėliojau lauro lapelius, supyliau putiajantį vyną. Folijos kampus sulanksčiau, kad žuvis būtų folijos apvalkale.

Abu lašišos gabalėlius, suvyniotus į aliuminio foliją, sudėjau į skardą ir kepiau 25-30 min. orkaitėje, 180 laipsnių Celsijaus arba 390 Farenheito.


Po pusvalandžio lašišos atrodė taip:

Lašiša su sviestu ir petražolėmis:

Lašiša su grietinėle ir grietine:

Linksmiausia, kad išimant lašišas, oda liko skardoje. Kaip ir visi nereikalingi riebalai. Lašiša vistiek liko neriebi ir tikrai kitokio skonio. Būtinai kartosiu. Skanu!

8 komentarai:

  1. truputi neaisku...o kokie tu italisku prieskoniu ingredientai? jei tokiu neturi, tai reikia zinoti ka atskiromis dalimis ideti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. bazilikas, rozmarinas, mairūnas, čiobrelis, raudonėlis - šių prieskonių mišinys

    AtsakytiPanaikinti
  3. zuvies riebalai yra nekenksmingi riebalai, jie zmogaus temperaturoje darosi skysti, tai nera blogieji riebalai kurie "eina i kuna" Zuvis - dietologu lenteleje uzima 0. Jei tik ja valgysit viena, be majonezo, grietineliu ir kt. tikrai nenusipenesit. Sitokie riebalai netgi labai reikalingi zmogaus organizmui, ir nesidziaukit, kad vitaminus palikot ant skardos :) O majoneza ir kt. grietineles, sviestus suvalget :)
    Cia tik mano nuomone
    Viktoras G. xxx @ kli .lt

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šiandien išbandžiau lašišos receptuką su sviestu mhm.. Be galo skanu ir paprasta! Ačiū;)*

    AtsakytiPanaikinti
  5. sveiki,
    mes gaudome ta amerikietiska lasisa (bet ji turi tiek mazu asakeliu ), kaip pagaminti ja , kad butu skanu ir nesijaustu tu asakeliu , aciu

    AtsakytiPanaikinti
  6. sveiki,
    kaip galima paruosti skaniai ikrus is tu amerikietisku lasisu , aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. visu pirma ikrus pertarkuojame per burokine tarka,paskui ja nuplauname,nuplovus pasiimti marles gabala ir ja ridenti per marlevis perplaunant po kranu,visos maziausios atliekos pasilieka marleje,paskui pasudome ir palaikome para saldytuve,skanaus

      Panaikinti
  7. Atsakymai į paskutinius du komentarus:
    1. nesu susidūrusi su tomis smulkiomis ašakėlėmis. Kiek aš gaminau, jų nesijautė arba buvo tokio dydžio, kad labai lengvai išrankiojome.
    2. nesu gaminusi ikrų - neteko gauti lašišos su viskuo :). Teko gaminti tik "gravlaksą" - sūdytą lašišą su prieskoniais, švedišku stiliumi.

    AtsakytiPanaikinti