2010 m. kovo 12 d., penktadienis

Guliašas ir sprandinės kepsnys

Nepriklausomybės atkūrimo proga gaminau guliašą. Ne iš sąsiuvinio. Iš širdies ir pasitelkusi fantaziją. Mėsą gerai nuploviau, nusausinau popierinio rankšluosčio pagalba, supjausčiau juostelėmi, pavoliojau miltuose ir apkepinau svieste. Vėliau dėjau svogūnus, morkas, paprikas ir ... vakarykštį mėlynojo sūrio ir grietinėlės padažą. Taip gavosi improvizuotas guliašas. Pagaminau per pusvalandį, nes pasitelkiau greitpuodį (superinis išradimas ir nepamainomas pagalbininkas virtuvėje!), o tuo metu išviriau bulvių košę, be kurios guliašas būtų ne toks skanus. Nostalgiški ir šventiški pietūs.
O šiandien, palaikant šventišką nuotaiką ir tęsiant mėsiškus eksperimentus, kepėm sprandinės kepsnį arba tinginio kepsnį, su bulvėmis, morkomis ir svogūnais. Tinginio, nes mėsos ypatingai ruošti nereikia. Sprandinę paprieskoninau mamos gamintais prieskoniais (iš daržo), pipirų mišiniu, susmaigsčiau pjaustytą česnaką, dėjau čiobrelių, palaisčiau alyvuogių aliejumi ir kepiau 220 laipsnių karštumo orkaitėje apie dvi valandas. Bulves ir ketvirčiais ar net smulkiau pjaustytas morkas apviriau sūriame vandenyje kartu su citrina. Morkas pabarsčiau druska ir cukrumi, sudėjau po mėsa. Pjaustytus svogūnus sulaisčiau aliejumi, ant viršaus dėjau bulves, pabarsčiau druska ir kmynais, kepiau apie valandą. Apsiskaičiavau, trims žmonėms čia gerokai per daug.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą