2010 m. kovo 21 d., sekmadienis

Keptas viščiukas su citrina ir bulvės su rozmarinu

Vienu metu keptas viščiukas buvo tapęs sekmadienio patiekalu. Klasika. Gražus ir šventiškai atrodantis kepsnys. Mėgstamas vaikų, tinkantis ir suaugusiems. Kai paragavau kepto viščiuko su citrina ir česnakais pagal Džimį Oliverį, taip ir kepu. Garnyrui kepu bulves su rozmarinais (ar kmynais, čia įprotis), ir kitas daržoves - morkas, žiedinius ir briuselio kopūstus, svogūnus, paprikas. Originalus receptas - Jamie Oliver puslapyje.

Reikės:

apie 1,5 kg viščiuko (ūkininkų, ar "Gurmans" iš IKI)
citrinos
česnako galvutės
bulvių (kiek suvalgote)
rozmarino
čiobrelių


Vištą gerai nuplaunu, nusausinu, ištrinu druska ir pipirais tiek išorę, tiek vidų, dar iš vakaro, arba kada spėju. Kartais tik prieš pat kepimą, jei ta mintis kyla spontaniškai.
Bulves supjausčiau golfo kamuoliuko dydžio gabaliukais, subėriau į sūdytą verdantį vandenį, įmečiau gerai nuplautą citriną, išskaidyta česnaką (nereikia lupti). Virti apie 10 - 12 minučių, nusunkti, pagarinti. Išrankioti citriną ir česnaką. Bulves paskui sumaišau su aliejumi arba tuo skysčiu, kur kepa viščiukas, ir šviežio 9ar džiovinto) rozmarino lapeliais (nuskabau). Nors man skaniausia su kmynais, todėl dažnai rozmarino net nededu, o beriu lietuviškų kmynų.
Citriną subadau peiliu 10 kartų, taip ji geriau atiduos savo sultis viščiukui. Citriną, kartu su česnakais, rozmarino ir čiobrelių šakelėmis sukišu į viščiuko vidų. Jei neturiu šviežio, naudoju džiovintą. Jei neturiu rozmarino, naudoju mairūną. Ertmę uždarau dantų krapštuku, o viščiuko kojas surišu siūlu. Prikaišioju česnako už viščiuko kojų, po oda ir pan.
Kadangi višta kepa apie 1,5 val. (190 - 200 laipsnių temp.), bulves dedu tik po 45 minučių, kad per 45 minutes jos iškeptų, skaniai apskrustų. Kartais tam prireikia ir valandos, nes manoji orkaitė mėgsta eksperimentus.
Kai viščiukas būna gerai iškepęs, vos patraukus už kojos, jos atsiskiria, mėsa tiesiog krenta nuo kaulų. Dėl citrinos mėsa būna sultinga ir kvapni.
Iškepusį česnaką išspaudžiu iš odelių, sutrinu. Taip pat išspaudžiu ir citriną, jos minktimą sumaišau su sutrintais česnakais ir tokį padažą, kas mėgsta, dedasi šalia vištos ir skanauja.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą