2010 m. sausio 24 d., sekmadienis

Improvizacija Tom Kha Gai tema

Kodėl improvizacija? Nes praradau viltį gauti visus ingredientus. Gal po savaitgalio Berlyne ir pirkimo pagal sąrašiuką azijietiškose parduotuvėse pavyks atkartoti arba bent jau pajusti kažką panašaus. Šiaip patiekalus tailandiečių restoranuose ankščiau rinkdavausi be kokoso pieno, bet su laiku, ragaujant įvairius patiekalus, pradėjau mėgti. Gal kad dingo nusistatymas, jog tai "pienas", jog tai kokosas, kas šiaip visad anksčiau asocijuodavosi su desertu.

Taigi, pikantiškai aštrios vištienos sriubos su kokosų pienu išsivirti norėjau jau seniai. Ypač kai tokios šaltos naktys ir ne mažiau žvarbios dienos. Kai lauke šalta, tokia sriuba ypatingai tinka. Ji šildo iš vidaus, yra puiki priemonė prieš siaučiančias virusines, peršalimo ir kitas sezonines ligas. Kas mėgsta, gali pridėti daugiau aštrių prieskonių (čili pastos, čili pipiriukų). Panaršiusi internete vokiškuose puslapiuose radau skirtingų variantų Tom Yam (be kokosų pieno) ir Tom Khai (su kokoso pienu) sriubų. Tiek su jūros gėrybėmis, tiek su vištiena, žuvimi, grybais ir pan. Sriubos pagrindas - alpinijos šaknis (angl. galangal), citrinžolė, kokoso pienas ir vištiena. Šiandien improvizuotai tailandietiškai sriubai naudojau:


apie 400 g vištienos filė
1 l vištienos sultinio
2 citrinžolės šaknų (tik baltas dalis)
reikėjo alpinijos šaknies (neradau, keičiau imbieru, nykščio dydžio)
0,5-1 laimas (man ir 0,5 laimo sulčių buvo per daug)
5 laimo lapeliai (radau džiovintus)
2 pomidorai
3-5 žuvies padažo
5 šitaki grybų
250 g kokoso pieno (kitur rašo, kad 400 g, bet pagal skonį užteko)
kalendros (geriau šviežios, aš neradau, tad keičiau žirneliais)
tamarino prieskonių mišinio (galima naudoti pastą)
čili (reikėjo šviežio, neturėjau, tai keičiau džiovintais)
2 svogūnų laiškų
0,5 a.š. cukraus

Į vištienos sultinį subėriau supjaustytą imbierą, citrinžolę ir laimo lapelius. Beje, citrinžolę prieš tai reikia gerokai paspaudžiau horizontaliąja peilio puse (pakvipo citirina visa virtuvė :)), tada supjausčiau. Subėriau paruoštus ir supjaustytus šitaki grybus (galima keisti pievagrybiais). Tuomet supyliau žuvies padažą, pjaustytus pomidorus, džiovintus čili prieskonius ir čili pastą, subėriau tamarino prieskonius ir kalendros grūdelius. Vištienos filę supjausčiau vieno kąsnio gabaliukais ir subėriau į sriubą. Kai kur išskaičiau patarimus, kad vištieną berti po vieną gabaliuką, kad nesuliptų, bet nebūtina. Svarbu, sumetus, gerai viską išmaišyti, tada tikrai nesulips. Po kokių 15 min. supyliau kokoso pieną, 0,5 laimo sulčių, subėriau cukrų, svogūnų laiškus.
Druskos nenaudojau iš viso, ją geriausiai keisti žuvies padažu, o cukraus gal būtų ir nereikėję, jei laimo būčiau mažiau pylusi... Tačiau buvo skanu, o dėl grožio galima ginčytis:



P.s. tikėjausi, kad liks kitos dienos pietums, tačiau išnyko be pėdsakų ir žaibo greitumu ... iki kito karto.

1 komentaras: